Beetsterzwaag
06 10835022
info@euterpe-beetsterzwaag.nl

Zweden

Taptoe in Zweden

Waarom gaat een korps dat niet aan straatoptredens doet naar Zweden om deel te nemen aan een taptoe? Muziekvereniging Euterpe uit Beetsterzwaag (Friesland) reisde begin mei af naar Zweden voor een muzikaal weekend.

Samen musiceren, dat is muziekvereniging Euterpe uit Beetsterzwaag. Het korps bestaat uit ongeveer 40 spelende leden. Euterpe is constant op zoek naar muzikale groei en zorgt voor plezier in het maken van muziek. Euterpe is altijd op zoek naar leuke uitdagingen. Met vorige dirigenten was dat deelnemen aan concoursen om zoveel mogelijk punten te halen. Met de huidige dirigent, Menno Haantjes, staat muziek maken en de beleving voorop. Concerten in eigen dorp zijn belangrijker dan punten behalen op een concours. Hij heeft ervoor gezorgd dat we naar elkaar luisteren en met elkaar muziek maken.

Via de voorzitter, Siepy Hoekstra, kwam Euterpe in Zweden terecht. De voorzitter was al een aantal jaren op vakantie geweest in Zweden. Waaronder ook in Valö, waar destijds een muziekfestival werd georganiseerd. Op de bugel heeft de voorzitter meegedaan met een optreden tijdens het muziekfestival. Haar wens was om met Euterpe daar ook eens te spelen. Nadat de dirigent ook een vakantie in Zweden had doorgebracht is het plan voor een muzikale trip naar Zweden verder uitgewerkt.

Maar waarom meedoen aan een taptoe als je als korps nooit op straat speelt? “Het toeval wil dat Ätvidaberg dit jaar haar 600 jarige bestaan viert.”, zegt Siepy Hoekstra. “Zweden is erg traditioneel en een tattoo (taptoe) is dan gebruikelijk. Naast de tattoo heb je in Zweden ook de vårmarsch. Men marcheert dan een hele ochtend in het dorp en speelt op allerlei plaatsen. Dit doen ze om de lente te begroeten.” Euterpe werd uitgenodigd om deel te nemen aan de tattoo in Ätvidaberg.

Siepy zegt dat een muzikale reis naar Zweden niet vaak voorkomt en het meedoen aan de tattoo was dan ook geen onoverkomelijk probleem voor Euterpe. Het werd als een uitdaging aangepakt. Om het ons zelf niet heel moeilijk te maken hebben we gekozen voor een tweetal marsen waar we op gingen lopen. Het lopen hebben we tijdens een vrij uurtje in het programma van onze muzikale reis geoefend. Dat viel nog niet mee. Zweden is namelijk niet zo vlak als Nederland. Maar uiteindelijk liepen we allemaal gelijk.

Maar alleen naar Zweden om mee te doen aan de tattoo was voor Euterpe niet voldoende. Via diverse contacten zijn er nog een aantal zittende concerten georganiseerd. In Vimmerby heeft Euterpe samen met het plaatselijke korps een concert gegeven. In Gamla Linköping is een buitenconcert georganiseerd en in Mjölby heeft Euterpe samen met jeugd van de muziekschool gespeeld.

“De muzikanten die wij ontmoeten waren serieus met het optreden bezig. Wij stralen over het algemeen wat meer plezier uit tijdens het musiceren. Natuurlijk verkeerden we nu ook nog in vakantiestemming. Maar ondanks de verschillen in cultuur brengt muziek diverse werelden bij elkaar. Zonder dat je de taal spreekt.”, aldus Siepy Hoekstra.

Siepy heeft een aantal keren de Spelmannsstemmen gehoord in Zweden. Dit zijn een paar uitbundige muzikanten die met elkaar spelen. Als iemand staat te spelen sluiten anderen zich hierbij aan. Hier maken ze ook vaak gebruik van de traditionele maatsoorten met de klemtoon op de 1 en de 3. Men speelt vaak op viool, cello en nyckelharp.

“Fanfare kennen ze in Zweden eigenlijk niet. Het marcheren wat wij hebben gezien is erg traditioneel; qua muziek en kleding.”, zegt Siepy. “Ik vond het wel herkenbaar van hoe wij vroeger met de drumband liepen te marscheren.”

Siepy kijkt met een zeer tevreden gevoel terug op de reis naar Zweden. “Muziek maken met elkaar is een belevenis waar je van kan genieten. Een kijkje over de grenzen is belangrijk, het verbreedt je horizon. Het maakt je rijker.” Voor de vereniging is het ook positief. Het bevordert de saamhorigheid en je leert elkaar anders kennen. Naar de buitenwereld straalt het ook positiviteit uit. Men heeft nog weleens een saai beeld bij een fanfare. Een tournee naar Zweden is alles behalve saai.

Euterpe heeft vaker bijzondere projecten gedaan. In Sittard en Leeuwarden hebben ze meegelopen in een processieoptocht. Dit is heel wat anders dan marcheren. In Beetsterzwaag hebben ze meegewerkt aan een kunstproject van een Engelse kunstenaar. Siepy Hoekstra vindt dat je regelmatig iets speciaals moet organiseren om het musiceren verfrissend te houden. “Euterpe is constant op zoek naar een nieuwe uitdaging op muzikaal gebied.” Dat hoeft niet persé een reis naar het buitenland te zijn. Ook in eigen land kun je ruiken aan een andere cultuur, zoals destijds in Sittard.

De muzikanten die Euterpe in Zweden heeft ontmoet zijn uitgenodigd om naar Nederland te komen. Wie weet krijgt het een vervolg.

“Onze reis naar Zweden inspireert hopelijk ook andere mensen. Of dat mensen in eigen dorp zijn of van verder weg maakt niet uit. Wij hebben er een positief gevoel aan over gehouden en een fantastische herinnering!”

Een kort verslag van de reis naar Zweden.

Zweden